Ana içeriğe atla
x

Bal

Bal Nedir?
Bal, bitkilerde bulunan ve nektar olarak adlandırılan tatlı sıvının, arıların vücudunda salgılanan bazı enzimlerle işlenmesi sonucu oluşan, yoğun, dayanıklı, yüksek vitamin değerlerine sahip, doğal bir besin maddesidir.
Binlerce bitki ve çiçeğin besleyici değerlerini taşıyan bal, yüzyıllardır  birçok hastalığa şifa olarak kullanılmıştır.
Bal üretimi ise, çok büyük emek isteyen bir iştir. 450 gr bal elde etmek  için , 17. 000 arının yaklaşık 10milyon çiçeği ziyaret ettiği bilinmektedir.
Bal Üzerine Önemli Gerçekler…
Ülkemiz, dünya arıcılığında önemli bir yere sahiptir. Özellikle doğu bölgelerimizde iklim ve coğrafi sebeplerle kaliteli ve doğal bal üretimi yapılabilmektedir.
Ancak ülkemizde bal tadına sahip, bal adı altında satılan ürünlerde bulunmaktadır. ‘Sahte bal’ diye bilinen bu ürünlerin bir kısmı mısır şurubu yada glikoz ve bal esansı kullanılarak yapılmaktadır. Sahte bal tuzakına düşmemek için hijyenik, denetimli koşullarda üretilen, donanımlı laboratuvarlarda analizleri yapılan balı tercih ediniz.
Bölgelere Göre Bal Çeşitleri
Türkiye fiziki haritası dikkatlice incelendiğinde yedi ayrı bölgenin coğrafi koşullarının, yükseltilerinin, yıllık yağış miktarlarının farklı olduğu anlaşılır. Tüm bunlar bitki örtüsünü de etkileyecek, bitki örtüsünün çeşitliliği ise bal çeşitliliğinde kendini gösterecektir.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bozulmamış doğası ve yüksek dağlarında yüksek yaylalarıyla Doğu Anadolu Bölgesi, her türlü kır çiçeğinin en güzel ev sahibidir. Bu nedenle bölge; hem üretim çokluğu hem de kalitesiyle ülke genelindeki çiçek balı üretiminde birinci sıradadır.